CAYA Coaching

Regio Groningen en Arnhem

Trauma vinden, ontladen en transformeren

In de afgelopen jaren heb ik voor mijn eigen ontwikkeling regelmatig ademsessies gedaan om mijzelf te bevrijden van vastzittende emoties. Het is een snelle en effectieve manier om te ontladen en om de bewegingen die in mijn jeugd niet afgemaakt konden worden alsnog af te maken. Dit levert mij op dat ik me vrijer beweeg en dat ik mezelf aanleer om met alle emoties en gevoelens te kunnen zijn die “voluit leven” nou eenmaal met zich meebrengen. De emoties waar ik het meest mee worstel en die mijn doen en laten enorm bepaalden zijn angst, schuld en schaamte. Vooral angst is een grote bepalende factor geweest in de afgelopen jaren, met name “prestatie-angst” en angst voor afwijzing zorgen voor hardnekkige patronen waarin ik mezelf continue te groot of te klein maak met als gevolg dat ik het leven zoals dat zich aandient als zwaar en onveilig ervaar. Het geeft me het gevoel dat ik continue alert moet zijn, dat ik op mijn hoede moet zijn en dat het onveilig is om mijn ware zelf te laten zien. Door onder meer ademwerk heb ik stapje voor stapje geleerd om alle emoties toe te laten zodat ik steeds veiliger word bij mezelf, want daar gaat het uiteindelijk om. De “buitenwereld” wordt eng op het moment dat je niet weet wat je met jezelf aan moet als je wordt overvallen door emoties. Hierdoor ontwikkelen we allerlei mechanismes om onszelf te beschermen, met als gevolg dat we steeds minder flexibel, open en benaderbaar worden. We bouwen als het ware een onzichtbaar schild om onszelf heen, wat misschien wel veilig lijkt te zijn, maar een echte diepe verbinding met jezelf, anderen of “het leven” voel je niet meer. Dit kan leiden tot depressie, burn-out, overmatige controle, verslaving en ander ongezond of zelfs destructief gedrag. Je weer verbinden met je eigen kern en doorvoelen wat al zo lang vast zit is een bevrijding die ik iedereen gun, maar je moet er wel klaar voor zijn.

Ik ben in mei 2022 begonnen met de opleiding tot Ademcoach zodat ik ook mijn cliënten door middel van deze techniek kan begeleiden naar bevrijding van hardnekkige patronen die zijn ontstaan door opgeslagen trauma. In het filmpje zie je wat deze opleiding inhoud en kun je een beeld krijgen bij deze techniek en wat dit kan doen.

Ben je er ook aan toe om jezelf te bevrijden van hardnekkige patronen en denk je dat ademwerk je daarbij kan helpen, dan nodig ik je van harte uit om contact op te nemen om te onderzoeken wat ik hierin voor jou zou kunnen betekenen.

Erica Hofstra