CAYA Coaching

Regio Groningen en Arnhem

Trauma vinden, ontladen en transformeren met ademwerk

In de afgelopen jaren heb ik voor mijn eigen ontwikkeling regelmatig ademsessies gedaan om mijzelf te bevrijden van vastzittende emoties. Het is een snelle en effectieve manier om te ontladen en om de bewegingen die in mijn jeugd niet afgemaakt konden worden alsnog af te maken. Dit levert mij op dat ik me vrijer beweeg en dat ik mezelf aanleer om met alle emoties en gevoelens te kunnen zijn die “voluit leven” nou eenmaal met zich meebrengen.

Emoties

De emoties waar ik het meest mee worstel en die mijn doen en laten enorm kunnen bepalen zijn angst, schuld en schaamte. Vooral angst is een grote bepalende factor geweest in de afgelopen jaren, en dan met name “prestatie-angst” en angst voor afwijzing zorgen voor hardnekkige patronen waarin ik mezelf continue te groot of te klein maak met als gevolg dat ik het leven zoals dat zich aandient als zwaar en onveilig ervaar. Het geeft me het gevoel dat ik continue alert moet zijn, dat ik op mijn hoede moet zijn en dat het onveilig is om mijn ware zelf te laten zien. Door onder meer ademwerk heb ik stapje voor stapje geleerd om alle emoties toe te laten zodat ik steeds veiliger word bij mezelf, want daar gaat het uiteindelijk om.

Patronen en symptomen

De “buitenwereld” wordt eng op het moment dat je niet weet wat je met jezelf aan moet als je wordt overvallen door emoties. Hierdoor ontwikkelen we allerlei mechanismes om onszelf te beschermen, met als gevolg dat we steeds minder flexibel, open en benaderbaar worden. We bouwen als het ware een onzichtbaar schild om onszelf heen, wat misschien wel veilig lijkt te zijn, maar een echte diepe verbinding met jezelf, anderen of “het leven” voel je niet meer. Dit kan leiden tot depressie, burn-out, overmatige controle, verslaving en ander ongezond of zelfs destructief gedrag. Je weer verbinden met je eigen kern en doorvoelen wat al zo lang vast zit is een bevrijding die ik iedereen gun, maar je moet er wel klaar voor zijn. Om je te inspireren kun je hier over mijn “reis” in dit diepgaande werk lezen.

Mijn ervaringen met ademwerk

Mijn allereerste ervaring met ademwerk was in april 2017 ten tijde van mijn burn-out en diepe depressie. Ik had een healingweekend bij De Gewijde Reis geboekt om te gaan reizen met het plantmedicijn Ayahuasca, om zo een dieper inzicht te krijgen in de oorzaken van mijn tweede burn-out. Het weekend begon met een deelronde, waarin alle deelnemers vertelden over de reden van hun komst, alleen dat al had een helend effect op mij, zo fijn om met mensen te zijn die ook worstelden met zichzelf en daar open over waren. Vervolgens werd er door middel van lichaamswerk, beweging en muziek in zeer korte tijd een veld gecreëerd waarin mensen zich veilig voelden en zich konden openen. Er werd gelachen, gespeeld en gehuild, wat een saamhorigheid!

Na al dit voorbereidende werk was het tijd om te gaan liggen op een matrasje en chaotisch te gaan ademen, zodat het extra zuurstof zich een weg kon banen door mijn lichaam om te bevrijden wat er bevrijd wilde worden. Ik heb ongelooflijk veel gehuild en geluiden gemaakt waarvan ik niet wist waar ze vandaan kwamen. Doordat ik een blindfold op had en de begeleiders er alles aan deden om je aan te moedigen of juist te koesteren kon ik me helemaal laten gaan. Wat een ongelooflijk bevrijdende eerste ervaring was dat, wauw! Ik weet nog dat ik zei: “Nou ik kan de ayahuasca wel overslaan volgens mij heb ik gekregen waar ik voor was gekomen.” Dit was echter het begin van een lange reis om mijn bezieling en levenslust weer terug te vinden.

Inmiddels heb ik de jaartraining nationaal (2018) en internationaal (2019) gevolgd bij De Gewijde Reis, Voice Dialogue trainingen en sessies gevolgd (2018 – heden) en diverse andere ervaringsgerichte trainingen en workshops gevolgd bij inspirerende leiders om een dieper begrip van mezelf en het leven te krijgen (2017-2020). Steeds merkte ik dat ik weerstand voelde bij ademwerk en ik heb heel wat sessies gedaan in de afgelopen jaren, maar ergens durfde ik er niet helemaal vol in te gaan na die allereerste keer, de sessies luchtten wel op maar er was toch iets wat me tegenhield, ik bleef me onzeker voelen.

Door de lockdowns in 2020 en 2021 werd ik diep geraakt in mijn gevoel van onveiligheid die ik vanuit mijn jeugd zo goed kende. Dat had helaas een derde burn-out tot gevolg en ik kon de baan waar ik net in was begonnen niet volhouden. Ik wist dat ik aan de bak mocht met mezelf en een van mijn motto’s is: “Waar weerstand zit, zit je groei” (of je grens ben ik achter gekomen en dan is het nodig om te gaan staan voor jezelf), maar in dit geval voelde ik dat ik met deze ademtechniek mezelf nog verder kon bevrijden van angst, onzekerheid, gebrek aan zelfvertrouwen en een lage eigenwaarde. En tijdens het volgen van de ademcoachopleiding, waarin je vooral met je eigen thema’s aan de slag gaat, ben ik door deze weerstand heen gekomen. Ik heb ontdekt dat ik bang was geworden voor mijn eigen kracht, omdat dat in mijn jeugd aan mij werd terug gespiegeld (stel je niet zo aan, wie denk je wel niet dat je bent, kijk niet zo boos, hou je in, etc.). Ik heb in een sessie mijn diepe diepe woede, haat en frustratie daarover kunnen toelaten en dat gaf me letterlijk het gevoel dat ik weer kon ademhalen! Wat een opluchting! Degene die me daarin begeleide ben ik voor eeuwig dankbaar, want zij liet zien dat ze niet bang was voor mijn kracht. Kom maar op, zei ze, ik ben er voor je, laat je maar zien!

Ik heb de Ademcoachopleiding bij Lars Faber in 2022 afgerond en ben nu officieel gecertificeerd met een diploma zodat ik dit prachtige werk door kan gaan geven.

Nieuwsgierig geworden?

Het is mijn intentie om al mijn opgedane kennis, wijsheid en ervaring met heel mijn hart in te zetten om anderen bij te staan in hun reis naar heling. En heling betekent voor mij dat je een steeds completere versie van jezelf wordt, dat je verstoten delen van jezelf weer gaat toe-eigenen zodat je het leven kunt leiden dat jou het meest gelukkig maakt.

Ben je er ook aan toe om jezelf te bevrijden van hardnekkige patronen en denk je dat ademwerk je daarbij kan helpen, dan nodig ik je van harte uit om contact op te nemen om te onderzoeken wat ik hierin voor jou zou kunnen betekenen.

Erica Hofstra