We worden allemaal geboren als ons “ware zelf” maar het proces van beschaving (de manier waarop je bent opgevoed en grootgebracht) maakt dat we dit “vergeten” en ons gaan gedragen naar ons “onware zelf”, ook wel pseudo-zelf of imago. Dit doen we om aandacht, goedkeuring en liefde te krijgen van onze verzorgers en belangrijke autoriteiten, dit is een onbewust proces en je kan dit ook niet voorkomen. Door je omgeving leer je wat “goed en fout” is en hier ontstaan patronen, overtuigingen en waarden uit. Dit zijn dus niet je kernwaarden (die horen bij je Ware zelf) maar opgelegde waarden (“zo doen we het hier”) die jou het idee geven dat je zo “moet zijn” om erbij te horen. Het was de beste manier om voor jezelf te zorgen in deze omgeving zodat je voorzien werd in je basisbehoeften (eten, drinken, onderdak, verzorging, bescherming, etc.). Afhankelijk van de context waarin je bent opgegroeid gaat leven naar je “pseudo-zelf” meestal vroeg of laat tot problemen leiden. Wat toen werkte om te overleven, werkt nu niet meer. Je merkt dit doordat je onvrede (of erger) ervaart in je leven op alle of op bepaalde gebieden (werk, relaties, gezondheid, etc.). Je wordt “wakker” en wordt je bewust van deze onvrede. Dit is de eerste stap in bewustwording, de wake-up call.
Maar hoe kom je dan tot een leven dat meer klopt met je ware zelf? Het antwoord daarop is in mijn ogen door bewustzijnsontwikkeling, je moet het eerst (door)zien en dan pas kun je het veranderen. Dit is een weg met vallen en opstaan, want ongemerkt heb je je leven gecreëerd op basis van dit pseudo-zelf. En daar hangt heel veel aan vast wat je een gevoel van zekerheid en veiligheid geeft, het vraagt dus om moed om dit proces aan te gaan en dat is niet voor iedereen weggelegd. Alle keuzes die je tot het moment van “wakker worden” hebt gemaakt, mag je opnieuw herzien. Klopt het nog met wie je nu bent en met je Ware zelf? Je werk, je relaties, opleiding, vriendschappen etc. ga je door andere ogen bekijken op het moment dat je hier aan begint. Het is in mijn ogen de enige weg die leidt tot duurzame verandering en ont-wikkeling naar een leven dat klopt met je Ware zelf. Maar wat is dan precies bewustzijnsontwikkeling vraag je je nu misschien af. Dat zal ik hieronder proberen uit te leggen:
Je Ware Zelf
Dit zijn je natuurlijke talenten en eigenschappen waarmee je geboren wordt, je zogenaamde blauwdruk. Tot ongeveer 7 jaar zijn deze talenten en eigenschappen het meest puur en zichtbaar.
Je pseudo-zelf
Is het “imago” wat je aan de buitenwereld laat zien met een combinatie van je zelfbeeld (wat je niet persé allemaal aan de buitenwereld wil laten zien). Je zelfbeeld is dat wat je over jezelf denkt maar wat niet persé klopt met de werkelijkheid. Bijvoorbeeld: Als je een laag zelfbeeld hebt dan denk je misschien over jezelf dat je dom en onhandig bent en dit wil je dan verbloemen door een imago te creëren van een slimme zakenman. Door allerlei (vaak tegenstrijdige) regeltjes te bedenken wil je dit imago vasthouden zodat niemand ziet hoe onzeker je je eigenlijk voelt.
Spanning
Als de spanning tussen je Ware zelf en je pseudo-zelf te groot wordt, dus als je een leven leidt dat niet klopt met je Ware zelf, dan gaat je Ware zelf je aandacht proberen te trekken door het geven van emotionele signalen (onrust, angst, stress, woede, depressie, etc.) en door situaties te creëren in jouw buitenwereld die je aan het wankelen brengen. Als je dit blijft negeren kunnen er ook fysieke signalen bij gaan komen in de vorm van ongemak, burn-out tot chronische ziektes. Het leven wil dat je gaat leven volgens je Ware zelf en zal steeds harder gaan proberen om jouw aandacht te trekken. We zijn geneigd van deze spanning af te willen, maar de kunst is om deze spanning te gaan zien als brandstof om te groeien. Dus stop met vechten en ga ermee zijn, wat komt er omhoog als je het toelaat?
Wakker worden
Dit kan op 2 manieren, uit jezelf, je beseft je ineens dat je het “zo niet langer wil” en je komt in actie om verandering aan te brengen. En de 2e manier (die veel meer voorkomt) is dat er iets schokkends gebeurt in je leven; ontslag, ziekte, verliefdheid op een ander terwijl je een relatie hebt, conflict met een goede vriend, collega, je leidinggevende of familielid, etc. Er komt een besef dat dit niet zomaar gebeurt en je voelt dat je hier de diepere oorzaak van wilt weten.
Anders leren kijken
Om de diepere oorzaak achter je “lijden” te achterhalen is het noodzakelijk dat je anders gaat leren kijken naar je leven. Je moet het eerst zien voor je het kunt veranderen. Om dit te kunnen doen zul je ruimte moeten maken in je leven. Mediteren, naar binnen keren, coaching en training om te werken aan je persoonlijke ontwikkeling, tijd en ruimte inrichten om alles wat je hebt geleerd over jezelf te integreren en jezelf omringen met mensen die hier al mee bezig zijn, zijn wat mij betreft de belangrijkste ingrediënten om je hierin te ondersteunen.
Ga de pijn aan
En wees bereid om de pijn te voelen die je al zolang aan het negeren bent. Vaak denken mensen dat ze in een grote poel van ellende terecht komen als ze dit aangaan, het is echter andersom. Zolang je de pijn of het ongemak niet aangaat creëer je juist een leven dat zwaar en ellendig is. Echte pijn duurt hooguit 5 minuten, daarna wordt het lichter. Soms kun je wel moe zijn na het doorvoelen van iets dat al zolang om jouw aandacht vraagt. Vertrouw erop dat het lichter wordt. Moed wordt altijd beloond is mijn ervaring.
Transformatie
Door niet langer weg te kijken van, of te “strijden” tegen, de mensen of situaties die jouw ongemak bezorgen, maar juist dieper te gaan kijken wat deze mensen of situaties aan jou spiegelen kun je het proces van transformatie op gang brengen. Wat vertelt dit jou? Wat wil je misschien niet zien in jezelf of wat voor belang heb jij waar je niet eerlijk voor uitkomt? Klopt het wel wat je doet en uit welke bron doe je dit? Laat jij je leiden door angst of door liefde? De antwoorden op deze vragen zijn niet altijd leuk, maar als je eenmaal doorhebt dat jij zelf verantwoordelijk bent voor wat je aantrekt in je leven, krijg je wel de mogelijkheid om hier verandering in aan te brengen.
Focus op “zijn” i.p.v. “willen hebben”
In deze westerse wereld zijn we heel erg gericht op wat we allemaal willen hebben (of zelfs nodig denken te hebben) om gelukkig te zijn. Ik moet eerst een goede baan, veel geld, een rijk sociaal leven, het ideale figuur, de mooiste kleding, een groot huis, de ideale partner, etc. en dan pas kan ik gelukkig zijn. De waarheid is dat dit juist heel veel lijden veroorzaakt, want het is nooit genoeg. Gelukkig zijn is een gevoel, een staat van zijn en dat kun je op ieder moment oproepen. Je hoeft je alleen maar te focussen op dat wat je al hebt en daar dankbaar voor te zijn. Als je dit niet kan omdat je in jouw ogen alleen maar ellende aantrekt dan kijk je niet goed. De bril waarmee je dan kijkt is niet zuiver. Als jij samenvalt met je Ware zelf en gaat doen wat hier het beste bij past dan zul je vanzelf krijgen wat je gelukkig maakt. BE-DO-HAVE. Dat is de juiste volgorde.
Wil jij ook ont-dekken wie jij werkelijk bent en ben je bereid om daarvoor in de spiegel te kijken en de noodzakelijke stappen te zetten om weer in balans te komen met jeZelf? Dan nodig ik je van harte uit om contact op te nemen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Warme groet,
Erica Hofstra