CAYA Coaching

Regio Groningen en Arnhem

Hoe weet je of je klaar bent voor transformatie/verandering?

Mijn eigen leven kenmerkt zich door een continue proces van transformatie. Eerst gebeurde dit vooral onbewust (en als ik heel eerlijk ben mag je onbewust ook vervangen door “ongewenst”) en leek het mij steeds te “overkomen”. Een voorbeeld hiervan is dat ik voor mijn 14e levensjaar al 6 keer ben verhuisd. De eerste keer als baby van nog geen jaar van Den Haag naar Wolvega en voor mijn 4e jaar alweer naar Assen, totaal andere omgevingen en daarna dus nog 4 keer, gelukkig nu wel binnen Assen. Mijn jeugd kenmerkte zich door chaos en onveiligheid. En deze basis zorgde ervoor dat “chaos” mijn comfortzone werd, zonder chaos voelde ik me onrustig worden en dus creëerde ik onbewust continue chaotische, onveilige en intense situaties in mijn leven. Dit was namelijk de “imprint” die ik als klein kind had meegekregen als “normaal”.

Keer op keer bevond ik me in intense situaties die me enorm uitdaagden om trouw te zijn aan mezelf, maar wat me dus bijzonder slecht af ging doordat ik niet had geleerd hoe ik dat moest doen. Tot ik besloot om de diepte in te gaan, uit te zoeken waarom mij dit nou steeds leek te “overkomen” en gaandeweg kwam ik erachter dat transformatie mijn weg is, het is helemaal de bedoeling dat ik continue transformeer, alleen nu wel bewust en op een manier die mij vreugde brengt in plaats van lijden. Mijn ziel heeft er voor gekozen om een rijk en diep leven te leiden en ik kan dit in de weg zitten en dan word ik letterlijk ziek of ik ga er bewust in mee en transformeer mezelf naar de meest authentieke versie van mezelf.

Tevens is het de bedoeling dat ik anderen begeleid en help in hun transformatieprocessen en daarom ben ik eens op een rijtje gaan zetten wat er in mijn ogen nodig is om een transformatie in goede banen te leiden. Het is nooit makkelijk, zo’n transformatieproces, maar je kunt het wel een stuk aangenamer maken door je bewust te worden van de noodzakelijke stappen in zo’n proces.

Met dit artikel heb ik de intentie om iedereen die merkt dat het tijd is voor verandering en/of transformatie inzicht te geven in de stappen van zo’n proces zodat je kunt ontdekken waar je zelf bent en hoe je het jezelf wat makkelijker kunt maken. En je kunt tevens voor jezelf nagaan in hoeverre jij “er klaar voor bent”. Dit lijkt een keuze te zijn, maar als ook jouw ziel gekozen heeft voor transformatie dan houdt dat eigenlijk in dat je er voor kunt kiezen om het jezelf heel moeilijk te maken en te wachten op een flinke “crisis” of je neemt jezelf bij de hand en gaat het proces bewust aan.

Wake-up call/bewustwording

Alle verandering/transformatie begint met bewustwording. Als je niet weet dat je iets anders wil dan is het ook lastig om het te veranderen. Soms komt zo’n bewustwording van binnenuit, maar meestal komt het vanuit je externe omgeving. Een “trigger” noemen we dat ook wel, iets wat je “raakt” en wat onaangename gevoelens naar boven brengt. Dit kan ziekte zijn, “gedoe” in je relatie of met je kinderen, conflicten op je werk of misschien zelfs ontslag, een nare ruzie met een goede vriend/vriendin, etc. Een besef van: Waarom overkomt mij dit, waarom is het leven zo “hard” voor mij of waarom doe ik mezelf dit toch steeds aan?

Zolang je je “dieptepunt” nog niet hebt bereikt zul je blijven hangen in de energie van de “goede voornemens” of de oorzaken van je nare gevoelens buiten jezelf neerleggen, het ligt vooral aan anderen en niet aan jou. De volgende keer ga ik het anders doen, ach zo erg is het ook niet, we hebben allemaal wel iets waar we niet zo blij mee zijn, etc. etc.

Er moet een moment komen dat je zo klaar bent met je eigen gedrag of een bepaalde situatie die je maar blijft aantrekken dat je komt op het punt dat je zegt: En nu ben ik er helemaal klaar mee! Ik weet niet hoe maar ik wil dat dit verandert. En dat is het moment om je bewust te worden van de volgende stappen:

Beseffen dat je hulp nodig hebt en deze ook zoeken: de liefdevolle “getuige(n)”

Als je het alleen zou kunnen veranderen dan had je dat allang gedaan dus hoe hardnekkiger het patroon dat je wilt veranderen, hoe groter de kans dat je hier hulp bij nodig hebt. En het klinkt misschien zoetsappig, maar uitreiken voor hulp is het meest moedige dat je kunt doen. Rondjes blijven dwalen in je eentje is het minst liefdevolle wat je kunt doen voor jezelf. Iemand die je bijstaat in jouw proces en je de erkenning kan geven die je nodig hebt, maar ook een confronterende spiegel kan voorhouden als je jezelf weer “vastzet” is in mijn ogen noodzakelijk voor een succesvol transformatieproces, dit noemen we ook wel de “liefdevolle getuige”. Dit kan een goede vriend/vriendin zijn, maar vaak is het daarnaast ook nodig om professionele hulp te zoeken in de vorm van een therapeut/coach of andere hulpverlener. Stel jezelf de volgende vragen en laat het antwoord tot je komen, je hoeft dit niet zelf te bedenken, je mag erop vertrouwen dat het in de komende dagen duidelijk wordt:

Wat voor hulp heb ik nodig? Wees specifiek, hoe ziet dit eruit, waar voel jij je veilig bij, wat wil je graag leren/ontwikkelen, wat is het “thema” dat je wilt onderzoeken, etc.

Hoe graag wil je dit veranderen en wat heb je ervoor over? En daar horen de volgende stappen ook bij:

Ontvankelijkheid

Als je het zelf had kunnen veranderen dan had je het allang gedaan dus dat betekent dat “de oplossing” op dit moment niet in jouw eigen “wereldbeeld” is te vinden. Dit betekent dus dat je open mag gaan staan voor een ander “wereldbeeld”, een andere kijk op het probleem dat jij ervaart. De mate van ontvankelijkheid hangt vaak samen met de intensiteit van het verlangen of de pijn/ongemak die je ervaart. Als je merkt dat je nog vaak in de verdediging schiet of “ja maar” zegt op wat anderen tegen je zeggen dan is dat een teken dat je nog niet erg open staat. Stel jezelf dan de vraag wat jij nodig hebt (van die ander of van je omgeving) om meer ontvankelijk te worden. Doe je dit niet, dan zal het voor jezelf maar ook voor je gekozen “hulpverlener” een frustrerend proces worden. Focus je dan eerst op het meer ontvankelijk maken van jezelf, dit kun je al heel simpel doen door het gebruiken van een affirmatie waar je elke dag even een paar keer bij stil staat. Bijvoorbeeld: “Ik stel me open voor de zienswijzen van anderen.”

Bereidheid

Als iets echt belangrijk voor je is dan ben je bereid om er iets voor te doen of te laten. Check bij jezelf hoe bereid je bent om ruimte te maken voor dit proces. Wil je er je tijd, geld, aandacht en energie aan besteden. En hoe ga je die ruimte maken? Waar ga je mee stoppen of nee tegen zeggen de komende periode? Een manier om dit te checken bij jezelf is door jezelf een cijfer geven voor je bereidheid op een schaal van 1-10. Is dit een onvoldoende dan heeft het niet zoveel zin om er aan te beginnen en kun je beter wachten tot er een (nieuwe) crisis plaatsvindt. Als het leven wil dat je transformeert zal dat toch wel gaan gebeuren, het is aan jou hoe makkelijk of moeilijk je het jezelf wil maken. Vanuit een flinke crisis weer opkrabbelen kost enorm veel energie en vaak heb je dan ook niet veel keus meer. Jezelf deze crisis besparen is een daad van zelfliefde.

Intentie en doelen/focus bepalen

Mocht je bovenstaande stappen succesvol zijn doorgelopen en geconcludeerd hebben dat je klaar bent voor transformatie en/of verandering, dan dient het om te beginnen met het neerzetten van een krachtige intentie die uitdrukt hoe je het dan wél wilt. En hieruit maximaal 3 focuspunten danwel doelen te formuleren. Waar sta je aan het einde van het transformatietraject, hoe ziet je leven er dan uit en wat voor persoon ben jij dan? En wat is in jouw ogen nodig om op te focussen zodat je daar ook daadwerkelijk gaat komen?

En dan begint het daadwerkelijke transformatieproces en dat is nog weer een heel ander proces als ontdekken dat je er klaar voor bent of dat je ziel vind dat je er maar eens klaar voor moet zijn. Daar vertel ik in een volgend artikel graag meer over, ik hoop dat dit schrijven heeft bijgedragen aan een stukje bewustwording rondom transformatie- en veranderingsprocessen. Heeft het je nieuwsgierig gemaakt en voel je dat ik je zou kunnen helpen in jouw proces, neem dan vooral contact met mij op en dan gaan we samen op ontdekkingstocht.

Liefdevolle groet,

Erica Hofstra